• Vrijblijvend advies
  • Dagverse grasmatten
  • Bezorgen aan huis of afhalen in Bree

 Zelf graszoden leggen

Wilt u aan de slag met zelf graszoden leggen? Dat kan! Om u op weg te helpen bij het leggen van graszoden hebben wij een stappenplan geschreven. Houdt er rekening mee dat de voorbereidingen het meeste werk is. Grasmatten leggen is ten slotte het laatste proces om uw tuin klaar te maken.

TIP: Een goede voorbereiding is immers het halve werk! Dus maak het stuk alvast klaar.

Zelf graszoden leggen in 8 stappen

Voordat u start met het zelf graszoden leggen, kunt u de graszoden online, telefonisch of per e-mail bij ons bestellen. Graszoden blijven opgerold zo’n 24 uur in goede conditie, maar hoe eerder u de graszoden legt hoe beter. Blijven ze langer opgerold staan, bestaat echter de kans dat ze kapot gaan.

TIP: Houdt bij het bestellen van de graszoden rekening met 3-5% snijverlies.

 

1. Verwijder oud gras

Het verwijderen van uw oude gazon kan op twee manieren. De eerste manier is zelf met een schep uitscheppen. Dit raden we aan tot oppervlaktes van 30 m2. Indien de oppervlakte boven de 30m2 is, kies dan voor een graszodensnijder. Lees hier meer over hoe u het oude gras kan verwijderen.

Tip: Wij raden het af om uw gras in de grond te spitten. Wanneer u het oude gras in de grond spit, gaat het naderhand rotten waardoor er oneffenheden in het gazon kunnen ontstaan.

   

 

2. Frezen of spitten

Zodra het oude gras is verwijderd, kunt u de grond gaan frezen of spitten. Het doel van het frezen is dat de ondergrond weer zuurstof en water kan opnemen. Door te frezen vinden de wortels gemakkelijk voedingstoffen en water. Daarbij worden bij het frezen kleine onkruidresten kapot gefreesd.
Indien u de keuze laat vallen op spitten, kunt u dit doen met een schep. Het is bij spitten wel lastiger om een egaler stuk te krijgen. Doordat er met scheppen flinke brokken kunnen ontstaan, kan het later inzakken.

   

Tip: Frees niet bij een natte ondergrond. De grond wordt dan erg papperig.

 

3. Verdichten

Na het frezen of spitten is het verstandig om de grond te verdichten. Met het verdichten drukt u de grond goed aan. Indien u de grond verdicht is de kans op verzakkingen minimaal en ontstaat er een stevige bodemlaag. Verdichten kunt u doen met een grondwals of door flink aan te stampen.

   

 

4. Egaliseren

Gebruik voor het egaliseren van de ondergrond een egaliseerhark of een plank. Indien er grote hoeveelheden verdeeld dienen te worden, raden we aan dit met een egaliseerhark te doen. Daarna kunt u de overige grond netjes egaliseren met een plank. Zorg dat de ondergrond 2 à 3 cm onder het straatwerk ligt, zodat de graszoden aansluiten op het straatwerk.

    

Tip: Bij een veel bewerkte grond is het aan te raden de grond te laten rusten. Terwijl de grond rust, kunt u het besproeien. Hierdoor kan de grond nog ietwat inzakken.

 

5. Bemesten

Door de bemesting op de grond te strooien, worden de graswortels extra geactiveerd. Onze organische bemesting is een goede stimulans voor de wortels. Verdeel de organische bemesting gelijkmatig over het oppervlak, zodat alle delen evenveel voeding ontvangen. Bestel de bemesting gemakkelijk bij uw graszoden.

   

 

6. Uitrollen grasmatten

Na het klaarmaken van de grond kunnen de zoden gelegd worden. U kunt de graszoden bijsnijden met een broodmes. Enkele voetnoten vooraf:

  • Gebruik een kruiwagen voor het makkelijk transporteren van de grasrollen;
  • Rol de graszoden zo snel mogelijk na ontvangst strak tegen elkaar uit;
  • Laat de grasmatten eerst goed aansluiten op de rand van het perk;
  • Sluit hierna in de lengte de graszoden op elkaar aan;
  • Met een broodmes snijdt u het overblijfsel van de grasmat af;
  • Druks de matten goed aan tijdens het leggen;
  • Begin direct met sproeien;
  • Loop de eerste 2 weken niet over een pas gelegd gazon heen.

   

 

7. Walsen

Door het gazon te walsen, komen de naden van de grasmatten stevig tegen elkaar aan te liggen. Hierdoor komen er geen open spleten tussen de graszoden. Door te walsen, duwt u de lucht onder de grasmatten uit. Hierdoor hechten de wortels goed aan de ondergrond.

Tip: Wals het nieuwe gazon zowel als in de lengte- als breedterichting voor het beste resultaat.

    

 

8. Sproeien

Nu de grasmatten aangelegd zijn, dient u direct het gazon te besproeien. Het gazon moet de eerste twee weken constant vochtig zijn. Dus bij droog weer moet er meer gesproeid worden. Sproei steeds een lange tijd, zodat het ook de diepe wortels bereikt. Een uitgangspunt hiervoor is 1.5 uur per keer. Kijk voor meer tips voor sproeien in onze onderhoudskalender. Hierin staat hoeveel u precies dient te sproeien. Ook vindt u hier de juiste bemesting voor het gehele jaar, dit is zeker aan te raden.

Tip: Loop niet over pas aangelegd bewaterd gras, u loopt hierdoor de bedding kapot.

gras bewateren   

Heeft u een vraag over gras?

Op onze pagina met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van uw graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...